Perníčky

Máloco patří k českým vánočním tradicím tolik jako zdobené perníčky. Můžete je servírovat spolu s dalšími druhy vánočního cukroví anebo jich použít jako originálních ozdob na stromek. Účel perníčků je nutné ujasnit si už před jejich pečením, abyste případně nezapomněli vytvořit dírku potřebnou k zavěšení na stromek.

Pečeme perníčky s předstihem

S pečením vánočních perníčků je třeba začít dříve než je tomu u ostatních druhů cukroví. Správné perníčky by se totiž měly do Vánoc dostatečně rozležet. Pokud si ale přece jen raději pochutnáte na měkčím kousku, přizpůsobte samozřejmě pečení svým potřebám.

  

České vánoční perníčky – pochoutka i tradiční ozdoba

Přestože se mnoho českých rodin v posledních desetiletích často poněkud vzdaluje od původních národních tradic, u perníčků se většina z nás drží babiččina českého receptu. Jiné perníčky pečou například Švédové nebo Němci. Ty německé labužnické bývají vylepšovány rumem, kandovaným ovocem nebo ořechy, Švédové si naopak potrpí na suchých nezdobených perníčcích s příchutí zázvoru.

 

Rychlý recept na vánoční perníčky

Pojďme se nyní v rychlosti podívat, jak takových tradičních českých perníčků dosáhneme.

Recept:

Na 3 plechy budete potřebovat:

{C}{C}·         {C}{C}400 g hladké mouky

{C}{C}·         {C}{C}140 g moučkového cukru

{C}{C}·         {C}{C}2-3 lžíce medu

{C}{C}·         {C}{C}1 lžíce perníkového koření (může být skořice či hřebíček)

{C}{C}·         {C}{C}2 vejce

{C}{C}·         {C}{C}50 g másla (případně Hery nebo tuku)

Poleva:

{C}{C}·         {C}{C}150 g moučkového cukru

{C}{C}·         {C}{C}1 bílek

{C}{C}·         {C}{C}citronová šťáva

Příprava:

Samotný postup není složitý. Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto, které by mělo být tuhé a hladké. Necháme jej zhruba 3 dny uležet.

Hmotu poté vyválíme na velmi tenké těsto (cca 2 mm). Pak už jen za pomoci vykrajovátek vykrájíme nejrozličnější motivy. Pečeme asi 12 minut při 180 ˚C, plech postačí vyložit papírem na pečení.

Polevu získáme tak, že jednoduše ušleháme bílek s cukrem. Postupně pak přidáváme šťávu z citronu, až je poleva lesklá a dostatečně tuhá na zdobení.  K oblíbenému zdobení polevou ovšem přejdeme až po vychladnutí perníčků.

Přečtěte si také

Vánoční kapr smažený

Vánoční kapr smažený

Nejoblíbenější vánoční recept na smaženého kapra potěší zejména kuchařské začátečníky. Připravit některé vánoční recepty může být obtížné, ovšem smažený vánoční kapr podle tohoto…

Přečíst celý článek
Advent: Kde se vzal a jak ho slavit?

Advent: Kde se vzal a jak ho slavit?

V neděli jste rozsvítili první svíčku na adventním věnci a tím vaše oslavy adventu končí? A není to škoda? Zjistěte, jak poctivě oslavit advent a třeba si vytvoříte novou rodinnou…

Přečíst celý článek
Ještě jste nenašli ten správný dárek? Zkuste Váš výběr více upřesnit...