Bramborové saláty

Přestože recept na bramborový salát jako takový by mohl dle odhadů v současná době slavit zhruba 200. narozeniny, jeho historie coby tradičního štědrovečerního pokrmu nesáhá příliš daleko.

Jeho původ je pravděpodobně v Rusku, názory na místo zrodu bramborového salátu se však navzájem liší obdobně jako jeho konkrétní podoba v jednotlivých domácnostech. Pojďme se nyní podívat na to, jak lze tradiční chuť salátu obměnit.

 

Salám, jablka i čočka

Původní podoba salátu nejspíš spočívala v surovinách, které dnes tvoří pouhý základ salátu. Samozřejmostí jsou vařené brambory, dále vařená kořenová zelenina, tedy obvykle mrkev a celer, ale i kyselé okurky a cibule, případně vejce natvrdo. Běžně je pak salát dochucován majonézou, zde už se však většina domácností navzájem liší. Z Německa se k nám dostala „lehčí“ verze s jogurtem, jiní pak přidávají pouze hořčici anebo kysanou smetanu. Milovníci masa do bramborového salátu rádi zamíchají salám, šunku či kousky uzeného masa.

Pokud si ale myslíte, že zde fantazie končí, nedejte se mýlit. Ve Francii je známý jakýsi vzdálený příbuzný našeho bramborového salátu, kam se přidává čočka a celý pokrm se zvláštním způsobem zapéká. I do našich zeměpisných šířek už však dorazila exotika například v podobě strouhaných jablek nebo ředkviček.

 

Kam přišli, tam ho zanechali

Mluvíme o českých přistěhovalcích a bramborovém salátu. Je velmi pravděpodobné, že na jeho masivním celosvětovém rozšíření (ačkoli v lišících se podobách) máme značný podíl právě my Češi. I díky tomu bývá bramborový salát často považován za „náš nápad“. Pravděpodobně tomu ale tak není, přestože podle pamětníků i zachovalých kuchařek býval v jistých letech bramborový salát jakousi národní pochoutkou Rakouska-Uherska. Bramborový salát tedy naši emigranti pomáhali rozšířit do zemí jako USA, Francie nebo Velké Británie. Tyto národy si pak pravděpodobně začaly salát upravovat dle své vlastní chuti.

Pokud by se Vám tedy stalo, že byste se cítili „přejedeni“ klasickou formou salátu vžitou ve své rodině, nebojte se experimentovat! Inspirovat se můžete právě v zahraničních receptech.

 

 

Podívejte se i na další tradiční i netradiční vánoční recepty.


Přečtěte si také

Vánoční kapr smažený

Vánoční kapr smažený

Nejoblíbenější vánoční recept na smaženého kapra potěší zejména kuchařské začátečníky. Připravit některé vánoční recepty může být obtížné, ovšem smažený vánoční kapr podle tohoto…

Přečíst »
Zobrazit pro:   mobil  |  tablet  |  počítač