Vánoční rybí polévka z kapra
Vánoce jsou pro mnoho lidí v České republice spojeny s rodinnou atmosférou, tradičními zvyky a samozřejmě i chutným jídlem. Jedním z nejtypičtějších a nejoblíbenějších vánočních pokrmů v Čechách je rybí polévka. Tato delikatesa, která se podává jako součást Štědrovečerní večeře, má dlouhou historii a zaujímá důležité místo na českém vánočním stole.
Původ a tradice: Rybí polévka má své kořeny v katolické tradici postního období, kdy bylo zakázáno jíst maso. Na Štědrý den se tedy podávala polévka z ryb, které byly povoleným jídlem. Tato tradice se přenesla do současných vánočních oslav a dodnes patří rybí polévka mezi tradiční štědrovečerní pokrmy.
Co budeme potřebovat?
Kapří hlavu
Kapří ořezy
Jikra nebo mlíčí
200g másla
300g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
Pepř
Sůl
50g hladké mouky na jíšku
Postup přípravy:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijeme vodou a přidáme hlavu kapra a kapří ořez. Vše vaříme v mírném varu asi 20 minut. Potom polévku přecedíme přes síto a osolíme, ochutíme pepřem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry či mlíčí a vnitřnosti a povaříme dalších 10 minut. Po odstavení přidáme obrané maso z hlavy kapra a odřezků. Rybí polévku podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.
Vyzkoušíte další vánoční recepty?