Vánoční rybí polévka z kapra

Vánoce jsou pro mnoho lidí v České republice spojeny s rodinnou atmosférou, tradičními zvyky a samozřejmě i chutným jídlem. Jedním z nejtypičtějších a nejoblíbenějších vánočních pokrmů v Čechách je rybí polévka. Tato delikatesa, která se podává jako součást Štědrovečerní večeře, má dlouhou historii a zaujímá důležité místo na českém vánočním stole.

Původ a tradice: Rybí polévka má své kořeny v katolické tradici postního období, kdy bylo zakázáno jíst maso. Na Štědrý den se tedy podávala polévka z ryb, které byly povoleným jídlem. Tato tradice se přenesla do současných vánočních oslav a dodnes patří rybí polévka mezi tradiční štědrovečerní pokrmy.

Co budeme potřebovat?

Kapří hlavu

Kapří ořezy

Jikra nebo mlíčí

200g másla

300g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

Pepř

Sůl

50g hladké mouky na jíšku

Postup přípravy:

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijeme vodou a přidáme hlavu kapra a kapří ořez. Vše vaříme v mírném varu asi 20 minut. Potom polévku přecedíme přes síto a osolíme, ochutíme pepřem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry či mlíčí a vnitřnosti a povaříme dalších 10 minut. Po odstavení přidáme obrané maso z hlavy kapra a odřezků. Rybí polévku podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.

Vyzkoušíte další vánoční recepty?

Přečtěte si také

Recepty

Recepty

Pečeme s dětmi Snad nejoblíbenější jsou vánoční recepty na vánoční cukroví. Péct můžete společně s dětmi a užít si tak spousty příjemných chvil. Budete překvapeni, s jakou…

Přečíst celý článek
Ještě jste nenašli ten správný dárek? Zkuste Váš výběr více upřesnit...