3 vánoční recepty, na které ještě není pozdě

Vánoce jsou za pár dní a vy jste nějak nezvládli vánoční pečení? Nevadí! Našli jsme tři recepty, nakteré ještě není pozdě!

Griliášové pracky

Suroviny

  • 500 g moučkového cukru
  • 360 g loupaných mandlí
  • máslo na vymazání
  • 1 jablko

 

Formičky na pracny vymažte máslem. Cukr vsypte do pánve nebo rendlíku a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Mandle nasekejte nadrobno. Jakmile cukr zezlátne a je tekutý, vsypte do něj mandle a promíchejte. Vzniklý griliáš nechte přejít varem, ale opatrně, aby neztmavl a nezhořkl. Lžičkou ho vkládejte do vymazaných formiček a pomocí jablka ho do nich vtlačte, abyste si nepopálili prsty. Zhruba po 2 minutách pracičky vyklopte a nechte zchladnout.

 

Ořechový salám

Suroviny

  • 300 g piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 8 lžic mletých ořechů
  • 150 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • strouhaný kokos na obalení

Piškoty nakrájejte na kostičky nebo nahrubo nadrťte. Cukr promíchejte s kakaem. Přidejte ořechy, máslo a piškoty, zakápněte rumem a promíchejte. Vytvořte váleček, obalte ho v kokosu a nechte ztuhnout do druhého dne. Poté ho zabalte do alobalu a nechte ještě 1 týden odležet v chladu.
 

Pracny

Suroviny

  • 120 g lískových oříšků
  • 330 g polohrubé mouky
  • 240 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 250 g másla
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Troubu předehřejte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech, vložte do trouby a nechte je 10 minut opražit, až zezlátnou a začnou vonět. Vsypte je do utěrky, promněte je a najemno umelte. Promíchejte s moukou, cukrem, kakaem a kořením. Do směsi rozkrájejte máslo, propracujte prsty jako drobenku a vytvořte bochánek. Uložte ho do lednice přes noc a druhý den odkrajujte z těsta drobné kousky, které vtlačte do formiček na pracny. Pokud je pečete každý rok, není třeba formičky vymazávat, jinak je před prvním použitím vymažte máslem. Troubu předehřejte na 160 °C, formičky vyskládejte na plech a pečte zhruba 10 minut. Ještě horké je vyklopte a podle chuti je obalte v cukru.

 

 


Přečtěte si také

Vánoční DIY: Snadný návod na vánoční ozdoby

Vánoční DIY: Snadný návod na vánoční ozdoby

Využijte toho, že předvánoční shon ještě nenabral pořádné obrátky a zpříjemněte si čekání na první sníh vánočním tvořením. Máme pro vás snadný návod, jak si doma vyrobit krásné…

Přečíst »
Vyrobte si svícen s vílami: Snadné a rychlé DIY

Vyrobte si svícen s vílami: Snadné a rychlé DIY

Zkrášlete si domov něžnými svícny, které v sobě ukrývají kouzelné víly. Vnesou do vašeho domova magickou atmosféru - pojďte tvořit s námi!

Přečíst »
3 vánoční trendy pro rok 2016: Který z nich vás okouzlí?

3 vánoční trendy pro rok 2016: Který z nich vás okouzlí?

Ještě nemáte svůj domov vánočně nazdobený? Vánoce jsou sice blízko, ale ještě máte pořád trochu času. Zjistili jsme, jaké dekorační trendy ovládnou Vánoce 2016 – nechte se…

Přečíst »
Adventní věnec: Last minute DIY

Adventní věnec: Last minute DIY

První adventní neděle vás připravila zcela nepřipravené? Měli jste v plánu si vánoční dekorace vyrábět, ale jaksi už nezbývá čas? Máme pro vás pár tipů, jak adventní věnec vyrobit…

Přečíst »
Vánoční kalendář: Čtvrtý adventní týden

Vánoční kalendář: Čtvrtý adventní týden

Štědrý den je tu už za méně než týden. Děti už se nadšením třesou a hospodyňky, které sledují náš vánoční kalendář, mají vše plně pod kontrolou. Jaké poslední úkoly před sebou…

Přečíst »
French Open 2018 bus French Open 2018 bus 4 990 Kč Zobrazit více
Indoor surfing Indoor surfing 950 Kč Zobrazit více
Zobrazit pro:   mobil  |  tablet  |  počítač