Štědrovečerní recepty
Čeká vás příprava vánočního menu? Máme pro vás všechny recepty, které budete potřebovat. Včetně tipů na cukroví, které zaručeně nikdo jiný mít nebude!
Vánoční houbový kuba
Pokud nedržíte půst, houbový kuba je na Štědrý den tradiční obědovou volbou. Vyzkoušejte tento snadný a rychlý recept:
Co budete potřebovat?
- velkou cibuli
- sůl
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce sádla
- 0,5 lžičky majoránky
- špetka pepře
- 5 lžic sušených hub
- 300 g krup
- lžička drceného kmínu
Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené houby, osolíme, vmícháme koření a dusíme doměkka. Podléváme vodou z hub. Podušené houby smícháme s kroupami a dáme na 30 minut zapéct.
Jihočeská štědrovečerní polévka
Mezi netradiční vánoční recepty, které zpestří vaši vánoční tabuli, patří Štědrovečerní polévka Jihočeská, která na rozdíl od klasické rybí polévky obsahuje kořen zázvoru.
Co budete potřebovat?
- 100 g celeru
- 50 g petržele
- 50 g mrkve
- 100 g másla
- hrst hrachu
- kousek celého zázvoru
- 20 celých pepřů
- cibule
- 5 kapřích hlav
- 500 g kapřích vnitřností
- sůl
- 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku
Příprava:
-
Očištěnou zeleninu nastrouháme a opečeme na másle.
-
K zelenině přilijeme vodu, přidáme hrách (den předem namočený), zázvor, pepř, cibuli, rybí hlavy a vaříme 30 minut.
-
Uvařenou polévku přecedíme a zahustíme jíškou, kterou jsme si předem udělali z másla a mouky.
-
Nakrájíme vnitřnosti a maso obrané z hlav a zahuštěnou polévku ještě asi 15 minut povaříme.
Vánoční kapr smažený
Nejoblíbenější vánoční recept na smaženého kapra potěší zejména kuchařské začátečníky. Připravit některé vánoční recepty může být obtížné, ovšem smažený vánoční kapr podle tohoto receptu bude hračka.
Co budete potřebovat?
- kapr
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- sůl
- olej na smažení
Příprava:
-
Kapra očistíme, vykucháme a naporcujeme (nebo si to necháme udělat u prodejce) na filety široké 6 až 8 centimetrů. Kapra omyjeme, osušíme utěrkou nebo ubrouskem a z obou stran osolíme.
-
Osolené porce pak obalíme v trojobalu – tedy nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
-
Na pánvi rozpálíme olej a kapra na něm smažíme po obou stranách dozlatova. Pokud jsou porce příliš vysoké, dáme usmaženého kapra ještě na chvíli do předehřáté trouby.
Klasický bramborový salát
Bramborový salát je dobré si připravit den předem, aby se vám do druhého dne hezky uležel. Když si ho navíc připravíte předem, budete mít na Štědrý den o starost míň.
Na šest porcí budete potřebovat:
- kelímek majonézy
- 4 petržele
- 1/2 kelímku bílého jogurtu
- 2 kg salátových brambor
- 2 větší cibule
- 5 větších kyselých okurek
- 3 vejce
- 1 celer
- 4 mrkve
- 1 konzerva sterilovaného hrášku
- hořčice, pepř a sůl podle chuti
Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Taktéž si uvaříme kořenovou zeleninu a vejce natvrdo. Očištěnou kořenovou zeleninu můžeme vařit ve vodě, nebo v nálevu, do kterého dáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, špetku soli, cukr a 1 lžíci octa. Zeleninu necháme vychladnout.
Brambory oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli také nakrájíme na drobno. Vše dáme k bramborám a přidáme hrášek. Vmícháme zbylé suroviny - majonézu (možno s trochou bílého jogurtu), hořčici, olej, sůl, mletý pepř a vše opatrně promícháme. Nakonec přidáme nasekaná vejce a dochutíme nálevem, ve kterém jsme vařili zeleninu. Klasický vánoční bramborový salát ještě jednou opatrně promícháme a dáme vychladnout.
Tak trochu jiné cukroví: Aneb když vás perníčky omrzí
Vánoční horečka je v plném proudu a z nazdobených domácností se line vůně čerstvě upečeného cukroví. Vás ale vánoční atmosféra příliš nepohltila a ani netoužíte po tradičním vánočním cukroví. Pak musíte vyzkoušet vynikající vánoční dobroty, které vnesou do vašeho domova vánoční náladu, budou se na stole nádherně vyjímat a navíc sklidí obdiv každé návštěvy.
Santovy (nebo Mikulášovy) čepičky
Co budete potřebovat?
- jahody
- bílou čokoládu
- strouhaný kokos
- zahuštěnou šlehačku nebo krém
- čokoládový korpus (podle chuti)
Efektní a extrémně snadné čepičky zvládnete připravit za pár minut. Z jahod odkrojíme stopky a jednu po druhé namočíme do rozpuštěné bílé čokolády do hloubky cca půl centimetru. Takto připravenou jahodu ponoříme do strouhaného kokosu a necháme ztuhnout na mřížce nebo pečícím papíře. Špičky jahod ozdobíme bambulkami ze šlehačky nebo krému a je to!
Můžete také zvolit variantu s korpusem, kdy jahodové čepičky posadíte na dortíčky vykrojené z čokoládového korpusu.
Jahodové vánoční stromečky
Co budete potřebovat?
- jahody
- čokoládový korpus
- zelené potravinové barvivo
- krém
- jedlé ozdoby
Z čokoládového korpusu vykrájejte kolečka zhruba o průměru tří centimetrů. Z jahod odkrájejte stopky. Jahody připevněte ke korpusu pomocí trochy krému nebo párátka (ale nezapomeňte na ukrytá párátka upozornit návštěvu!).
Zeleným barvivem obarvený krém nyní nanášejte pomocí zdobícího sáčku na jahodu – začněte ve spodní části a pracujte směrem vzhůru. Když bude celá jahoda pokrytá, můžete stromeček ozdobit kuličkami a hvězdičkami.
Sobí cupcakes
Překvapte návštěvou dortík s roztomilými sobími kukuči! Těsto je připravené za pár minut a samotným dortíkům stačí deset minut v troubě.
Co budete potřebovat?
- těsto na cupcakes
- čokoládový krém
- piškoty
- čokoládovou polevu
- preclíčky
- potahovací hmotu nebo marcipán
Upečené a vychladlé cupcakes potřete tenkou vrstvou krému. Díky vrstvě krému na dortík snadno připevníte dva preclíčky a proti nim piškot. Z potahovací hmoty nebo marcipánu vyválejte menší kuličky – na každý dortík budete potřebovat tři. Dvě kuličky poslouží jako oči a jedna kulička jako čumáček. Čumáček ponořte do rozpuštěné čokolády a položte doprostřed piškotu. Na oči pomocí párátka a rozpuštěné čokolády namalujte malé tečky a máte rozkošné sobí cupcakes!