Podzimní recept: Krémová dýňová polévka
Podzimu vládnou dýně. V kuchyni nabízejí nespočet využití a dnes vám představíme jedno obzvlášť lahodné – dýňovou polévku, po které se bude celá rodina olizovat až za ušima!
Recept na dýňovou polévku: Co budete potřebovat?
Připravte si středně velkou dýni (máslovou nebo hokaido), kterou oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Tip: Aby šlo loupání a krájení snadněji, dýni rozpulte, odstraňte semínka a vložte na pár minut do rozpálené trouby. Jakmile trochu změkne, půjde loupání i krájení jako po másle.
Dále budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- Najemno nakrájenou cibuli
- 2 stroužky utřeného česneku
- Větší bramboru – oloupanou a nakrájenou na kostičky
- ½ litru zeleninového vývaru
- Menší kousek zázvoru – oloupaného a nakrájeného na kostičky
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl, pepř
- Koření na dochucení: kari, chilli, koriandr mletý i čerstvý
Postup:
Na másle osmahneme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme zázvor, dýni, bramboru a pět minut opékáme. Ke směsi přidáme česnek a ještě pár minut opékáme. Směs zalijeme vývarem a vaříme zhruba 15 minut – dokud nebudou všechny ingredience měkké. Odstavte a vše rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Přilejte smetanu, osolte, opepřete a ještě přiveďte k varu. Podle chuti přidejte koření a můžete podávat.
Naservírovanou polévku můžete ozdobit čerstvým koriandrem, smetanou a dýňovým olejem.
Tip: Máte rádi dýňové recepty? Vyzkoušejte recept na dýňové latté!